Propolis -

Ce este propolisul?

Propolisul este un amestec rezultat din rasinile vegetale colectate de albine si secretiile acestora. Substantele rasionase sunt culese de pe mugurii copacilor (alun, mesteacan, arin plop, castan, frag, frasin, brad) sau de pe ramuri tinere si tulpini (prun, salcie) Albinele transporta propolisul pana in stup,  pe piciorusele posterioare. Cromatica, aroma si compozitia difera. Propolisul poate sa fie: verde-inchis, putin rosiatic, galben inchis, cafeniu, brun deschis, brun inchis. Pretiosul antibiotic natural este lipicios, opac, elastic si se dizolva foarte bine in eter si alcool. La temperatura de 780C se topeste, iar la rece se intareste si devine casant. Propolisul poate fi consumat sub diferite forme: tinctura de propolis, comprimate, sirop, miere propolizata sau ca ingredient in diferite produse.

Ce contine propolisul? Compozitie

Ceara este prezenta in compozitia propolisului in proportie de pana la 30%, rasina in proportie de 50-55%. Alte substante importante care intra in compozitie sunt: uleiuri esentiale, polenul si diferiti compusi organici. Pe langa acestea, in cantitati mai mici contine: enzime, aminoacizi, vitamine (A, B, D, E, PP), flavone, saruri minerale (fier, cupru, zinc, calciu, alumina, magneziu, siliciu, bariu) si alte substante benefice (acid ferulic, acid cinamic, acid cafeic, acacetin).

Beneficii

La fel ca si celelalte produse apicole, propolisul a fost decoperit cu multi ani in urma. Era cunoscut de pe vremea lui Aristotel, ca remediu impotriva ranilor, iar in Egiptul antic era folosit la imbalsamarea mortilor. Are multiple intrebuintari si efecte tamaduitoare, iar albinele il folosesc pentru diferite reparatii in stup, ca mijloc de aparare importiva microbilor, dar si ca imbalsamator cand vor sa ascunda cadavrele daunatorilor.

Este antibacterian, antiviral, antifungic, antioxidant, hepatoprotector, antimicrobian, antiparazitar, antiinflamator, cicatrizant, antitumoral. Acesta echilibreaza metabolismul si ajuta sistemul imunitar. Datorita compozitiei foarte complexe, propolisul are efecte benefice asupra aparatului digestiv, sistemului endocrin si a vaselor de sange. De asemenea, este folosit in stomatologie, medicina veterinara, industria cosmetica si farmaceutice, in agricultura, chiar in domeniul auto (ceara auto). Se foloseste si in industria instrumentelor muzicale, pentru ca are capacitatea de a imbunatati semnificativ aspectul lemnului.

Propolisul  nostru

Standardele de calitate privind propolisul sunt strans legate de frecventa de colectare. Apicultorii din zona “Valea Barcaului” colecteaza in mod regulat propolisul, in fiecare saptamana. Propolisul nostru este colectat de primavara pana toamna, pentru ca cel care este colectat iarna de pe stupi este mai inchis la culoare si de o calitate mai slaba. Calitatea propolisul depinde foarte mult si de pozitia geografica in care este amplasat stupul. Fiind un amestec de rasini vegetale si secretii ale glandelor salivare ale albinelor, o flora nepoluata da valoare produsului. Recoltare se face folosind mijloacele traditionale de colectare: propolisul este razuit in stup cu dalta apicola, apoi este depozitat la temperaturi scazute de 0-4 0C.

Precautii

  • Sunt persoane care pot acuza reactii algerice, de aceea inainte de utilizare este recomandat sa consultati un medic specialist;
  • Pentru contraindicatii este recomandat sa consultati medicul inainte de a incepe o cura cu propolis;
  • Cand alegi sa cumperi propolis este foarte important sa cunosti sursa de proveninenta. Un mediu de provenienta curat si un producator care pune pret pe pastrarea calitatilor nutritive ale propolisului este cea mai buna varianta pentru sanatatea ta;
  • Nu consuma propolis la intamplare, cantitatea de propolis recomandata difere de la o afectiune la alta.

Ambalare

Propolisul este ambalat in pungulite cu inchidere zip. Aspectul este sub forma unor bucati de diferite dimensiuni. Pungulitele se transporta in ladite de lemn sau carton, captusite cu hartie. Fiecare client are acces la informatii legate de: provenienta propolisului, perioada de recoltare, greutatea bruta si neta. In conditii optime de pastrare, termenul de valabilitate este de cel putin 24 de luni.

Propolisul este disponibil pentru vanzare in cantitati de 50 g, 100 g si 1 kg. Pentru cerinte speciale va rugam sa ne contactati.

Livrare si Plata

Livrarea se face in 3-15 zile, in functie cantitatea comandata si destinatie. De asemenea si pretul livrarii difera in functie de cantitate si destinatie. Plata se poate efectua online, transfer bancar sau ramburs. Pentru livrari la vrac, timpul de livrare variaza intre 7 si 30 de zile.