Polenul de albine -

Ce este polenul de albine?

Polenul este o pulbere care se afla pe staminele florilor. Aceasta se lipeste de piciorusele albinelor in procesul de recoltare a nectarului. Polenul de albine este o combinatie intre polen si enzime adaugate de albine. Grauncioarele de polen variaza foarte mult ca aspect. Cele cateva mii de tipuri se deosebesc prin culori si forma, in functie de specia de floare de la care provin.

Ce contine polenul?

Prin continutul sau de substante nutritive, polenul continua sa uimeasca. Contine pana la 35-40% proteine, 45-50% carbohidrati, 15-20% aminoacizi, vitamine (A, B1,B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E, PP,K ), acid folic, 28 minerale (cupru, fier, calciu, zinc, fosfor, potastiu, seleniu, mangan), 14 acizi grasi, uleiuri si grasimi (5%). Dintre enzime amintim: amilază, diastaza, pectaza, fosfataza, catalaza. Pe langa toate acestea, contine si alte microelemente foarte importante pentru organism: flavonide si acizi nucleici.  

Polenul este principala sursa de hrana pentru albinele tinere. Cu un continut de nutrienti atat de ridicat nu e de mirare ca albinele reusesc sa se mentina active.

Beneficii

Polenul de albine este folosit inca din antichitate, a fost recunoscut ca fiind un aliment minune chiar de catre Hipocrate (460—377 î.e.n.), părintele medicinii. Egiptenii si chinezi au beneficiat de avantajele acestui produs, cu multi ani in urma. Cercetatorii l-au numit de mult ori ca fiind unul dintre cele mai complexe alimente ale naturii. In prezent, sunt zeci de studii care au demonstrat ca polenul are efecte terapeutice.

Polenul de albine este folosit pentru energie si vitalitate si de catre atleti de talie mondiala. Creste nivelul de energie si sporeste rezistenta. Foarte bogat in enzime, este recomandat pentru lupta impotriva racelilor, in caz de depresie, astm; ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si este benefic in curele de detoxifiere. Este eficient in tratarea: acneei, infertilitatii, oboseli, constipatiei, colitei, ridurilor, obezitatii, indigestei, problemelor sexuale, cancerului, guturaiului, stresului, efectelor nocive ale radiatiilor, accidentelor vasculare cerebrale, infectiilor, hemoroizilor, etc. Polenul este eficient in cazul tratamentelor antialergice pentru ca intareste sistemul imunitar. Cunoscut ca o sursa de sanatate si longevitate, acesta face bine inimii, prostatei si sistemului osos.

Precautii

  • Unele persoane sunt alergice la polenul de albine. Este recomandat ca inainte de inceperea unei cure cu polen de albine sa consultati medicul specialist.
  • Pentru contraindicatii si alte precautii, de asemenea este recomandat sa consultati medicul inainte de a incepe o cura cu polen;
  • Cand alegi sa cumperi polen este foarte important sa cunosti sursa de proveninenta. Un mediu de provenienta curat si un producator care pune pret pe pastrarea calitatilor nutritive ale polenului este cea mai buna varianta pentru sanatatea ta;
  • In unele cazuri polenul de albine are efecte secundare. La inceput, va recomandam sa incepeti sa consumati o cantitate mica si pe masura ca organismul dumneavoastra se obisnuieste cu acesta puteti sa cresteti cantitatea consumata;
  • Nu consuma polen la intamplare, cantitatea de polen recomandata difera de la o afectiune la alta;

Polenul nostru

Polenul este alimentul „minune”, mai ales daca ii cunosti sursa de provenineta. Polenul nostru provine din regiunea „Valea Barcaului”, o zona din Transilvania in care s-au pastrat obiceiurile traditionale de a face agricultura. Nefiind o zona industrializata, calitatea mediului inconjurator este una recunoscuta. Apoi flora care acopera zona este diversificata, iar numarul mare de plante si flori fac ca polenul sa fie si mai bogat in nutrienti.

La BEEVPP vei gasi atat polen uscat cat si polen crud. In prima faza, polenul se colecteaza, iar apoi o parte va ramane crud si o parte va fi uscat. Inainte de ambalare in vederea comercializarii, granulele de polen sunt curatate de impuritati.

Apicultorii din zona” Valea Barcaului” inca folosesc tehnicile traditionale de colectare a polenului.

Polenul crud ofera beneficii reale intr-o mai mare masura decat cel uscat, insa avem clienti care prefera polenul uscat.

Polenul nostru se remarca fiind de calitate superioara comparativ cu alte regiuni, totusi pentru a beneficia la maximum de avantaje, va recomandam sa il dizolvati inainte de consum. Se poate dizolva in apa, sucuri naturale, lapte, miere.

Polenul crud

In sezonul apicol (martie-august) polenul se colecteaza zilnic. Polenul care va ramane crud, imediat ce a fost colectat, se congeleaza la -18 grade celsius (temperatura optima pentru pastrarea calitatii produsului). Apicultorii sunt dotati cu lazi frigorifice, iar transportul de la apicultori la punctul de ambalare dureaza intre 0.5- 1.5 ore.

Polenul crud poate sa isi pastreze efectele terapeutice si mai mult de un an, daca este pastrat in conditii optime.

Ambalare

Polenul este ambalat in conditii optime. Pentru vanzare in cantitati mici polenul crud este ambalat in caserole de plastic de 0.250 kg, 0.5 kg si 1 kg. In cantitati vrac oferim posibilitatea clientului de a testa si ridica produsul direct de la sediul nostru. Polenul la vrac poate fi ambalat in functie de solicitarile clientului.

Polenul uscat

Polenul care nu va ramane crud trebuie uscat repede. In stare pura, polenul contine intre 10-30% apa. Daca etapa de uscare nu se efectueaza intr-un timp cat mai scurt, polenul poate sa fermeteze, mucegaiasca sau chiar sa devina toxic. Prin uscare, elimina surplusul de apa si se pastreaza cel mai bine, daca nu alegem sa il congelam. Ca sa nu isi piarda pretioasele proprietati nutritive, polenul este uscat la 30-400C. Polenul uscat se depoziteaza in saci de plastic alimentar, fara ca aerul sa patrunda.

Ambalare

In cantitate mica, avem polen uscat in borcane de sticla de 110 g si 240 g. Borcanele vor fi transportate in cutii de carton in functie de cantitate.

Pentru cantitati la vrac, polenul este ambalat in saci din plastic alimentar de 5-10 kg, iar apoi in cutii de carton (cu greutatea neta de pana la 10 kg).

Livrare si Plata

Produsele pot fi cumparate si online, plata se poate efectua ramburs, online sau prin transfer bancar. Timpul de livrare difera in functie de locatia destinatarului si cantitati. In cazul cantitatilor tip sample, timpul de livrare va fi de pana la 15zile in Europa. Pentru produse comandate la vrac, timpul de livrare variaza intre 7 si 30 de zile.

Nevoile si preferintele clientilor nostri sunt diferite. Asadar, aceste aspecte vor putea fi negociate detaliat,  in momentul in care stim exact cantitatea necesara si destinatia la care trebuiesc livrate produsele.